Alăptarea este un mod unic de a oferi copilului dvs. o nutriție perfectă pentru a crește și pentru a se dezvolta sănătos. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni, iar după această vârstă este recomandată diversificarea alimentară, continuând în paralel și alăptând până la vârsta de 2 ani.

Laptele matern este hrana miraculoasă pentru copilul tău, aceasta modificându-se în funcție de nevoile bebelușului!
Pentru copilul dumneavoastră laptele matern este un aliment perfect, natural, care îl ajută pe micuț să crească din prima zi de viață:
- este un aliment, care conține toate substanțele nutritive și apa de care are nevoie bebelușul în primele 6 luni de viață;
- conține anticorpi care protejează bebelușul împotriva alergiilor și infecțiilor;
- ajută la dezvoltarea și optimizarea creierului;
- este ușor de digerat, întotdeauna proaspăt, steril și la temperatura optimă;
- alăptarea favorizează crearea unei relații speciale între tine și copilul tău;

Alăptarea bebelușului este de asemenea benefică și pentru dumneavoastră:

- nu costă, nu necesită instruire, sunteți întotdeauna gata să alăptați
- vă ajută să pierdeți din greutatea câștigată în timpul sarcinii
- facilitează uterul să revină la dimensiunea normală mult mai repede
- ajută la prevenirea cancerului mamar și ovarian și totodată contribuie la consolidarea sistemului osos în viitor

OMS și UNICEF recomandă:

- a începe alăptarea chiar din prima oră după nașterea bebelușului
- pentru primele 6 luni, alăptarea este exclusivă în alimentație: bebelușul va primi numai laptele matern fără alte alimente sau lichide
- hrăniți-l ori de câte ori cere acest lucru, în timpul zilei sau al nopții

Sunt necesare suplimentele nutriționale dacă îl hrănesc la sân?

Dacă îl hrăniți exclusiv la sân, întrebați pediatrul dacă este necesară suplimentarea cu vitamina D. Laptele matern nu oferă o cantitate adecvată de vitamina D al cărui rol este să absoarbă calciul si fosforul, substante nutritive importante pentru întărirea oaselor copilului.

Ce pot face pentru a avea lapte suficient?

Incercați să utilizați o dietă cât mai sănătoasă, beți suficient lichide și odihniți-vă cât de mult puteți.

Pentru a avea încredere în capacitatea dumneavoastră de a alăpta, informați-vă despre cât de mult puteți alăpta. Deși alăptarea este un act natural, este și un comportament care necesită timp de învățare. După ce a început, alăptarea devine ușoară și, de cele mai multe ori, o experiență plăcută pentru tine și copilul tău. Cu toate acestea, în primele zile, atât mama, cât și bebelușul ar trebui să învețe ce au de făcut.

Bucurați-vă de noua relație, mamă-copil în medii cât mai calme, relaxante și cereți sprijinul partenerului sau a celor dragi din jurul vostru. De asemenea, o bună sursă de informație este de a vorbi cu alte mamici care au alăptat cu succes. În plus, pediatrul sau neonatologul vă pot da sfaturi și vă pot explica cum este cu acest nou comportament numit alăptarea.

Cât timp trebuie să-l alăptez pentru a se hrăni bine?

Anterior, sesiunile de alăptare se recomandă să fie scurte (cinci minute pentru fiecare sân) pentru a evita rănirea mamelonului, însă în timp sa demonstrat că nu este responsabila durata, cat pozitia incorecta a copilului la sâni.

Majoritatea copiilor au nevoie de un timp între 10 și 45 de minute pentru o masă completă. La început durata meselor va varia considerabil datorită sânilor sau durerilor după naștere. Odată ce acestea au trecut, masa copilului ar trebui să dureze aproape o jumătate de oră, important fiind ca timpul să fie împărțit între ambii sâni. Este foarte important ca bebelușul să golească cel puțin un sân pentru că laptele din cea de-a doua parte a suptului conține mai multe calorii necesare pentru creșterea în greutate în comparație cu laptele la debutul alăptării. Amintiți-vă că data viitoare veți începe cu sânul care nu a fost golit.

De căte ori pe zi trebuie alaptat bebelusul?

Este bine să alăptați la cerere. Copilul va fi fericit și veți stimula pe deplin lactația. Nu limitați mesele ca număr și durată. Fiecare copil are modul și ritmul lui de supt, mai mult sau mai puțin des. Când s-a oprit, nu insista. Dacă copilul este prematur sau suferă de icter, este recomandabil să-l treziți pentru a nu rata o masă. În caz contrar, alăptați numai la cerere. Cea mai ușoară modalitate de a trezi un bebeluș este să-l puneți pe piept, chiar pe piele. Pielea mamei și mirosul laptelui îl va trezi cu siguranță!

Cum îmi dau seama că îi este foame bebelușului?

Nu așteptați copilul să plângă (un semn târziu al foamei) și să aveți grijă de semnele precoce, cum ar fi suptul degetelor sau adulmecarea lucrurilor din jurul lui, el fiind în acele momente în căutarea unui sfârc. Nu încercați să hrăniți copilul atunci când este foarte agitat și plânge puternic deoarece riscați să nu poată lua bine mamelonul, mai ales dacă acesta este la început, ceea ce va fi și mai rău. În primul rând, leagă-l pentru a se calma și apoi să înceapă alăptarea.

De unde știu că bebelușul mănâncă bine?

Fii atentă la lipsa mare și în permanență verifică luarea în greutate. Creșterea în greutate trebuie măsurată cel puțin de două ori pe săptămână. Ar trebui să existe între 5 și 7 scutece schimbate pe zi.

Iată câteva semne care iți vor arăta ca bebelușul mănâncă suficient și lucruri care ar trebui sa te liniștească:

- copilului ii este foame de 6 - 8 ori pe zi;
- alăptatul decurge normal, fără durere semnificativă, laptele curge după ce bebelușul trage de câteva ori;
- sânii iți sunt moi și ușori după ce alăptezi;
- mamelonul are aceeași formă ca la începutul alăptatului sau puțin alungită;
- când se trezește, bebelușul cere să fie alăptat;
- urina este de culoare foarte deschisă și fără miros;
- scaunele bebelușului sunt de culoare galben mustar începând din ziua a cincea de viață;
- bebelușul își schimbă ritmul în timp ce suge și face mici pauze, iar atunci când s-a săturat lasă singur sânul din gura;