Furtuna este un fenomen meteorologic format din vânturi puternice de peste 55 km/h, ploaie și descărcări electrice (fulgere și trăsnete). Pe oceane se pot forma valuri de apă de până la 10 metri înălțime. O furtună de gradul 12 pe scara Beaufort, cu vânt de 117,7 km/h este clasificată ca fiind un uragan, iar valurile pot ajunge la 16 m înălțime.

Clasificarea furtunilor se face în următoarele trei categorii:

  • furtună monocelulară: este alcătuit dintr-o singură celulă convectivă.
  • furtună multicelulară: este alcătuit din mai multe celule convective.
  • furtună supercelulară: este o celulă convectivă foarte dezvoltată, care în mod obligatoriu conține o structură centrală rotativă, denumit mezociclon.

În aceste definiții, termenul celulă se referă la un sistem simplu de convecție (transportul vertical a maselor de aer calde și umede), care este alcătuit din curenți de aer ascendenți și curenți compensatori descendenți. În natură, formele tipice ale celulei sunt norii cumulus și norul cumulonimbus.

Ce sa faci dacă ai fost anunțat că urmează o furtună în localitatea ta?

Deconectează energia electrica. Adună membrii familiei acasă. Închide bine uşile, geamurile, orificiile pentru ventilare. In caz de furtună puternică, geamurile mari pot fi protejate cu scânduri.
De pe acoperiş, balcoane, ia obiectele ce pot fi luate de vânt. Uneltele din gospodărie trebuie duse în încăperi. Ţine în ordine beciurile, subsolurile pentru a fi folosite în caz de necesitate.
Când furtuna a început, stai în clădire, atent să nu te răneşti cu cioburi de sticlă. Nu se recomanda ieşitul în stradă imediat după ce a încetat vântul, deoarece o rafală se poate repeta.