În România, alegerile europene vor avea loc in data de 26 mai 2019. Toți cetățenii care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua votului inclusiv, au dreptul de a vota. Votul din străinătate este posibil dacă se îndeplinesc anumite condiții.

Când au loc alegerile europene?

În țara noastră, România, alegerile pentru Parlamentul European au loc duminică, 26 mai 2019. Toate secțiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7.00 - 21.00, ora locală.

Unde pot vota?

În speță alegătorii sunt arondați unei secții de votare, în funcție de domiciliu sau reședință. Listele de alegători sunt întocmite în avans de către fiecare Serviciu sau Direcție de Evidența Populației.
Totuși, votul la altă secție de votare este posibil. Alegătorii români sau din alt stat membru pot vota la orice altă secție de votare decât aceea unde sunt arondați, dacă în ziua votului se află în altă localitate decât cea de reședință. Președintele secției de votare are obligația sa-i înregistreze pe listele suplimentare de alegători.

Care este vârsta de la care se poate vota?

În România, cetățenii care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua de referință inclusiv, au dreptul de a vota.

Câți membri din România sunt aleși pentru Parlamentul European?

Alegătorii vor alege 32 de membri dacă Marea Britanie rămâne în Uniunea Europeană.
Alegătorii vor alege 33 de membri dacă Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană.

Care este termenul limită pentru înregistrarea pe listele de alegători?

Nu este nevoie de pre-înregistrare pe listele electorale, acestea sunt întocmite în avans de către autorități. Totuși, dacă ați schimbat recent domiciliul, puteți verifica dacă înscrierea dumneavoastră pe listele electorale este corectă la adresa: www.registrulelectoral.ro

Unde mă înregistrez pe listele de alegători?

Nu este nevoie de pre-înregistrare pe listele electorale, acestea sunt întocmite în avans de către autorități. Totuși, dacă ați schimbat recent domiciliul, puteți verifica dacă înscrierea dumneavoastră pe listele electorale este corectă la adresa: www.registrulelectoral.ro.

De ce documente am nevoie pentru a putea vota?

Aveți nevoie de carte de identitate valabilă sau pașaport, de asemenea, valabil.

Pot vota prin corespondență în România?

Nu, votul prin corespondență nu este posibil în România.

Pot vota online în România?

Nu, votul online nu este posibil în România.

Pot vota prin împuternicire în România?

Nu, votul prin împuternicire nu este posibil în România.

sursa: Parlamentul European