Află care este cel mai înalt vârf muntos din România

Cel mai înalt vârf muntos din Romania este Vârful Moldoveanu, situat în județul Argeș, Masivul Făgăraș. Înălțimea sa este de 2544 metri. Vârful Moldoveanu este vizibil doar de pe creasta Făgărașului sau din aer datorită faptului că de jur-împrejurul său sunt piscuri de peste 2400 de metri. Exceptând acest lucru toate celelalte vârfuri ale masivului Făgăraș sunt vizibile și din Depresiunea Făgărașului.

Dacă dorești să ajungi pe cel mai înalt vârf muntos din România, noi îți oferim câteva informații utile despre principalele trasee montane care te vor duce exact la țintă.

Cel mai înalt vârf muntos din România
Cel mai înalt vârf muntos din România

Foto: Muntii-Fagaras.ro

Cum poți ajunge pe Vârful Moldoveanu, cel mai înalt vârf muntos din România

Cel mai cunoscut traseu este pe la Bâlea Lac dar și cel mai dificil. Punctele importante sunt: Bâlea Lac (2034 metri), Șaua Capra, Lacul Capra, Portița Arpașului, „La trei pași de moarte” apoi Șaua Vârtopului, Arpașul Mare, Iezerul Podul Giurgiului, Șaua Podragului, Șaua Ucei Mari, Șaua Orzanelor, Vârful Viștea Mare (2527 metri), iar la final Varful Moldoveanu (2544 metri).
Traseul este marcat și durează aproximativ 9 ore dus. Acesta este marcat cu un triunghiu albastru.

Prin Valea Vâlșanului. Dacă vei alege acest traseu, va trebui să iei in considerare faptul că va trebui sa înnoptezi undeva, deoarece timpul de mers până la Vârful Moldoveanu este circa 12 – 15 ore.
Traseul are aproximativ 35 de kilometri și este format din următoarele puncte: Barajul Valsan, Vârful Galbena (2419 metri), Lacul Galbena, Vârful Roșu (2489 metri), Vârful Moldoveanu (2544 metri).

Despre Munții Făgăraș

Masivul Făgăraș măsoară în linie dreaptă, aproximativ 70 de km (est – vest) iar din nord la sud aproximativ 45 km. Munții Făgăraș seamănă cu o imensă coloană vertebrală orientată de la est la vest având „coastele” (culmile) orientate către nord și respectiv, sud. Culmile din partea nordică sunt cu mult mai scurte și mai abrupte decât cele din partea sudică, care sunt foarte lungi și domoale.

Delimitarea Munțiilor Făgăraș: aceștia se regăsesc la vest de Valea Oltului, iar la est de râul Bârsa Groșetului și Râul Dâmbovița. La nord sunt delimitați, printr-un mare abrupt tectonic, de Depresiunea Făgărașului, cunoscută și sub denumirea de Țara Oltului. Înspre nord, pe o distanță de doar 8–10 km, diferența de nivel atinge peste 2.000 de metri. În partea de sud, delimitarea este mult mai puțin accentuată, fiind făcută, după culmi lungi 30–40 km (Olanului, Robița, Scărișoara, Nisipuri, Zârna, etc.), de șirul depresiunilor Câmpulung, Brădetu, Arefu și Jiblea.

Suprafața totală acoperită de munții Făgăraș este peste 2.400 km², fiind, spre comparație, de circa 7,5 ori mai mare decât a munților Bucegi. Pe cuprinsul întinderii masivului Făgăraș se găsesc 8 vârfuri de peste 2.500 de metri: Moldoveanu cu 2.544 m, Negoiu cu 2.535 m, al doilea cel mai înalt vârf muntos din țară, Viștea Mare cu 2.527 m, Călțun-Lespezi cu 2.522 m, Vânătarea lui Buteanu cu 2.507 m, Cornu Calțunului cu 2.510 m, Hârtopu cu 2.506 m, Dara cu 2.501 m. Există, de asemenea, 42 de vârfuri având peste 2.400 m și mai mult de 150 de vârfuri de peste 2.300 m.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top