Cele 10 porunci din învățătura ortodoxă

Cele 10 porunci din învățătura ortodoxă sau Decalogul cum sunt numite din cuvintele grecești δεκα, deka, care înseamnă zece și λoγoς, logos care înseamnă cuvânt, sunt zece reguli religioase care au o semnificație de bază în creștinism. Poruncile le găsim în cărțile Ieșirea și Deuteronomul din Vechiul Testament.

Cele 10 porunci din învățătura ortodoxă le găsim în Vechiul Testament, acestea fiind dictate conform Bibliei de către Dumnezeu lui Moise.

Cele 10 porunci din învățătura ortodoxă

Care sunt cele 10 porunci din învățătura ortodoxă

Introducere: Atunci Dumnezeu a rostit toate aceste cuvinte și a zis „Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău.”

Porunca I: „Eu sunt Domnul Dumnezeul tău: să nu ai alți dumnezei afară de Mine. ”

Porunca a II – a: „ Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești.”

Porunca a III – a: „Să nu iei în deșert Numele Domnului, Dumnezeului tău; căci Domnul nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deșert Numele Lui.”

Porunca a IV – a: „Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești. Lucrează șase zile și-ți fă în acelea toate treburile tale, iar ziua a șaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău. ”

Porunca a V – a: „Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să-ți fie bine și să trăiești ani mulți pe pământul pe care Domnul Dumnezeul tău ți-l va da ție.”

Porunca a VI – a: „Să nu ucizi.”

Porunca a VII – a: „Să nu fii desfrânat.”

Porunca a VIII – a: „Să nu furi.”

Porunca a IX – a: „Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău.”

Porunca a X – a: „Să nu poftești casa aproapelui tău; să nu poftești nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tău.”

carti religie Libris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top